Regionální exkurze, Vít Beránek, Lužické hory 16.6.2021

Aktualizováno 24.6.2021: další zpětná vazba

Aktualizováno 22.6.2021: mapky a ukázky, nová zpětná vazba

16. června 2021 se uskutečnila regionální lesnická exkurze, kterou na svém revíru Petrovice (LČR, s.p., LS Česká Lípa) vedl revírník Vít Beránek. 23 účastníků shlédlo vybrané porosty s obnovou pestré druhové skladby včetně pionýrských dřevin, ale i starší porosty s ukázkou výchovy strukturní probírkou či starší smíšené porosty s břízou a osikou. Po polední přestávce s překvapením ve formě nachystaného občerstvení byly předvedeny porosty v demonstračním objektu nepasečného hospodaření Loupežnický vrch.

Zpětné vazby účastníků (vybrané):

Akce byla organizačně skvěle připravená a celý den byl prostě perfektní. Už mi to moc chybělo…

Myslím si, že tyto malé exkurze mají velký potenciál, člověk je více v „centru dění“ 🙂 Snáze se diskutuje, přesuny jsou jednodušší a rychlejší, takže je toho i více k vidění.. Člověk má také více prostoru „si v klidu pokecat“ někde v pozadí.

… rozhodně jsem se minimálně utvrdil v tom, že jsem se vydal správnou cestou a že „to všechno“ má smysl.

Pro mě bylo nejdůležitější poslouchat výměnu a tříbení názorů.

… největší inspirací pro mě je asi zjednodušeně uložený paměťový štítek: Bříza, osika či jeřáb etc. = ne-boj ale spojenec pro lesníka/vlastníka.

Práce s pionýrskými dřevinami podporuje utváření bohatších porostních struktur.

… je v pořádku dělat v lese odůvodněné pokusy. 

… nepasečné postupy v obnově holin v názvu exkurze je zdánlivý protimluv, ale je nutno to chápat ve smyslu „obnova holin s využitím přírodních procesů“

… jiný pohled na využití přípravných dřevin, než jak jej běžně máme, ale hlavně zapálenost revírníka pro nepasečné hospodaření v lese

Jakou mám z exkurze inspiraci? Nevzdávat boj s živly i s politickou „opozicí“.

… pan Beránek je pracovitý a přemýšlivý lesník, který je schopen konat a pracovat tak, jako by si ho vychovával les k obrazu svému.

… sadba vrbových řízků pro zvýšení úživnosti honiteb, kulaté „rohy“ oplocenek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

OBCHOD PRO SILVA BOHEMICA